Απο την

Η αγορα Mercado de San Miguel & 10 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στη Μαδρίτη

 Απολαμβάνοντας  μια μακρά παράδοση, σε εκλεπτυσμένες γεύσεις, σε εκλεκτικά προϊόντα και διεθνούς φήμης κρασιά, δεν θα μπορούσε η Μαδρίτη, η πρωτεύουσα της Ισπανίας, να μην έχει υπαίθριες και σκεπαστές αγορές με tapas bars, μαγαζάκια με λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά, κρέατα και ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Και όλα αυτά για να ενδώσεις στην τεράστια ποικιλία των ισπανικών γευστικών εκπλήξεων.

Πληροφορίες:

Μία από αυτές έιναι η Mercado de San Miguel. Mε ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια (ιδρύθηκε το 1916), η Mercado de San Miguel μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής με γυαλί και σιδηροκατασκευή. To 2000 χαρακτηρίστηκε ως προορισμός πολιτισμικού ενδιαφέροντος (Bien de Interés Cultural) και σήμερα πλέον μετά από μια ριζική αναπαλαίωση, θεωρείται ο πιο συναρπαστικός “γαστρονομικός” ναός της Μαδρίτης.

Τοποθεσία:

Βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, δίπλα στην Plaza Mayor.

B. Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις κατά την επίσκεψή σου στη Μαδρίτη

1.Tapas (=Τα tapas δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού. Τα πάντα μπορεί να είναι tapas (paella, croquettes, μικρά σάντουιτς). Αρκεί να είναι μικρά (σαν μικρές αμαρτωλές μπουκίτσες).

2. Bocadillo de Calamares (=μικρό σάντουιτς από τηγανητά καλαμαράκια που συνοδεύεται τέλεια με μια cerceza/ μικρή μπύρα).3.Churros con Chocolate  (=τραγανά τηγανητά sticks προορισμένα για να γίνονται ένα με παχύρευστη, απολαυστική σοκολάτα!)

4.Pincho de Tortilla (=δεν έχει καμία σχέση με την tortilla που μπορεί να φαντάζεσαι. Η Pincho de Tortilla είναι η ισπανική ομελέτα- παρότι δεν μοιάζει καθόλου με μια τυπική ομελέτα!

5.Alioli (=είναι μια σάλτσα/μαγιονέζα με σκόρδο και λάδι, η οποία ταιριάζει ιδανικά με πατάτες και με καλαμαράκια)

6.Gazpacho (=κρύα σούπα που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις. Εγώ έχω αδυναμία στις σούπες εν γένει, αλλά αυτή η σούπα δύσκολα περιγράφεται. Με βάση της την ντομάτα, το αγγούρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το λάδι είναι ένα από τα πιάτα που σίγουρα αξίζει και να δοκιμάσεις και να μαγειρέψεις στο σπίτι. 

Σημ. Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να παρατηρώ τους Ισπανούς που έπιναν τη σούπα από κούπα (σαν ρόφημα) και χωρίς κουτάλι! Κάντο όπως εκείνοι… 

7.Jamón IbéricoΗ Μαδρίτη λατρεύει τα αλλαντικά και δη το jamon! Θα τα δεις να κρέμονται σε όλη την πόλη, σε bars, σε αγορές και σε εστιατόρια σε ειδικές jamonerias. Ενώ αποτελεί ολόκληρη τέχνη το να το κόψει κανείς σε πολύ λεπτές φέτες. Το να μην δοκιμάσεις jamón στην Ισπανία είναι σαν να βρεθείς στο Παρίσι και να μην δεις τον Πύργο του Άιφελ…

Σημ: Από όπου και αν αγοράσεις jamón θα δεις μια ένδειξη που να επεξηγεί τόσο τη διατροφή του χοίρου όσο και την τοποθεσία που έζησε.   

8.Patatas Bravas (=πατάτες τηγανητές με πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Αυτό είναι που λέμε πικάντικη σπανιόλικη αμαρτία).

9.Paella (=Η Paella είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ισπανίας που έχει σαν βάση το ρύζι με λαχανικά και κοτόπουλο ή θαλασσινά ή πάπια. Το πιο αγαπημένο μου, η paella με θαλασσινά!)

10.Tinto de verano (=Αυτό είναι σίγουρα το ποτό που αξίζει να δοκιμάσεις στην Ισπανία. Και η επιλογή που εγώ λάτρεψα. Θεωρείται το «κόκκινο κρασί»του καλοκαιριού. Σερβίρεται παγωμένο (είναι πιο απλό από την σαγκρία) και έχει ως βάση το κόκκινο κρασί και την γκαζόζα.)

——————————————————————————————————–

Ταξιδεύω σημαίνει δοκιμάζω, αφήνομαι, γεύομαι, πειραματίζομαι, ενσωματώνομαι με την κουλτούρα των ντόπιων. Ταξιδεύομαι σημαίνει ενδίδω σε ότι μου εξάπτει τη φαντασία, δοκιμάζω καινούριες γεύσεις, ανακαλύπτω αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Και ναι αξίζει να αφεθείς σε όλα αυτά τα καινούρια που έχει να σου αφηγηθεί, ο κάθε λαός, ο κάθε πολιτισμός, η κάθε κουλτούρα… Αυτό είναι ο μεγαλύτερος πλούτος. Και μόλις βρεθείς σε σπανιόλικη γη, άσε το πάθος για όλα να σε οδηγήσει…

Buen Provecho!!!

 

Με αγάπη,

Ευτυχία

 

Related Posts