Απο την

Ατομική έκθεση τέχνης: Πίσω απ’ τα κτίρια της Βασιλικής Σπύρου

 

Όλα μπορούν να ξεκινήσουν από το κελάϊδισμα ενός κότσυφα στην ανατολή του ήλιου.
Η δημιουργός Βασιλική Π. Σπύρου παρατηρεί το αστικό τοπίο. Αναζητά την μοναδικότητά του στις προσόψεις των πολυκατοικιών του κέντρου, στα μπαλκόνια με τα κλειστά στόρια και στους ακάλυπτους χώρους, στο κελάϊδισμα ενός κότσυφα που πετά τριγύρω. Πίσω από τα κτίρια.
Οι πόλεις αντικατοπτρίζουν τις συνήθειες μας. Μεγαλώνουν, αναπτύσσονται, οικοδομούνται.
Αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά, κοινωνικά. Αλλάζουν καθώς εμείς αλλάζουμε. Ωστόσο μέσα στην ακατάπαυστη ροή επιμένουν να παραμένουν ίδια εκείνα τα στοιχεία που σχηματίζουν μια ποίηση συγκεκριμένη και μοναδική.


Την ποίηση που έχει ήδη δημιουργηθεί σε μωσαϊκά, ξύλινες κουπαστές κλιμακοστασίων, γείσα ανάγλυφων οροφών, ήχων ραδιοφωνικών εκπομπών που ταξιδεύουν στα διαμερίσματα, καμπαναριά που ηχούν δυνατότερα από τις λεωφόρους, ντελάληδες, γέλια από παιδικό παιχνίδι ή κουβέντες ενηλίκων σε βραδινά εστιατόρια.


Η εικαστική έκθεση με τον τίτλο “Behind the buildings” αποτυπώνει την ποίηση των αστικών τοπίων. Αποτελείται από έργα ζωγραφικής που έγιναν σε ζωντανό χρόνο ενώ είχε απέναντί της η εικαστικός όσα απεικονίζονται.
Σε άλλες περιπτώσεις η φωτογραφία και η παραστατική τέχνη εμπεριέχονται για να πυροδοτήσουν τα αγαπημένα σημεία και ντοκουμέντα παλαιών φωτογραφιών της παιδικής της ηλικίας συμπληρώνουν ένασύνολο εντυπώσεων.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Παπαγιαννούλη και Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ @athens_college

Η δημιουργός των έργων της ατομικής έκθεσης, Βασιλική Π. Σπύρου και η Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, που διαχειρίζεται το Βρυσάκι, συμβάλλουν με την υποστήριξή τους στο έργο του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αναζητείστε τις δύο δράσεις που στηρίζουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών.


Card postal με εικόνες της έκθεσης. Διάθεση καθημερινά 17.30 μ.μ. – 20.30μ.μ.
Σάββατο 11.30π.μ. – 18.30μ.μ., Κυριακή 11.30π.μ. – 18.30 μ.μ.
Δημιουργία πορτρέτων. Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 12.00 μ.μ. – 15.00 μ.μ. και Σάββατο 20 Απριλίου 2024, 12.00 μ.μ. – 15.00 μ.μ.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Εργαστήριο δημιουργίας art book για ενήλικες εμπνευσμένο από τις εικόνες του αστικού τοπίου.

Η αισθητική του κτιρίου του χώρου τέχνης και δράσης Βρυσάκι, ένα παλιό σπίτι της Πλάκας στις παρυφές της Ακροπόλεως των Αθηνών και οι γειτονιές γύρω από αυτό θα δώσουν το έναυσμα της δραστηριότητας.

Δωρεάν συμμετοχή. Αριθμός συμμετεχόντων έως 15 άτομα. Για ενήλικες. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι προσφορά της καλλιτέχνιδος Βασιλικής Π. Σπύρου προς τους συμμετέχοντες και οι δημιουργίες που θα κατασκευάσουν θα τους ανήκουν.

Κυριακή 14 Απριλίου 2024, 12.00 – 14.00 μ.μ

Και κάπου εδώ είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να μου ζητηθεί από την τόσο σημαντική εικαστικό και ζωγράφο Βασιλική Σπύρου, της οποίας είμαι περήφανη φίλη και θαυμάστρια, να γράψω ένα κείμενο για την Αθήνα μας, ως παιδιά του κέντρου και οι δυο μας… 

 

Και έτσι ένα μεσημέρι Κυριακής δίπλα στη θάλασσα, άρχισα να γράφω… 

 

 

Κομίζω Γλαύκα εις Αθήνας

 

Η Αθήνα.

Η Αθήνα δεν είναι μια πόλη, ούτε πρωτεύουσα απλά μίας ένδοξης χώρας της Ελλάδας.

Η Αθήνα είναι μια Αυτοκρατορία από μόνη της.

Είναι προϊόν του συμβολικότερου μύθου. Είναι το δώρο στη Θεά Αθηνά, η οποία κέρδισε τον Ποσειδώνα με μια ελιά.

Κι έτσι η Αθήνα είναι γένους θηλυκού.

Απολαμβάνει τις γυναικείες καμπύλες της.

Έχει τις υψηλές κορυφές και τις βαθιές χαράδρες καθετί μεγαλειώδους και θηλυκού.

Η Αθήνα βρίθει προσδιορισμών. Τα πρόσωπά της είναι τόσα όσα και τα αμέτρητα χρόνια της, άνευ πιστοποιητικού γεννήσεως.

Ακανθώδης, ένθεη, λόγια, απατημένη, κουραστική και κουρασμένη, φίλη και ερωμένη, αλέγκρα, ξελογιάστρα και ενίοτε βουβή. Προδομένη και βασανισμένη.

Αλλά αγέρωχη και ανυπόταχτη. Όπως και η χώρα της η Ελλάδα.

Γιατί κυρίως, πέρα και πάνω απ’ όλα είναι ελληνική.

Γιατί a priori και κατακτημένη ούσα η ελληνικότητα του DNA της, μη διαπραγματεύσιμη από πάντα ήταν.

Άχρονη. Γλιστράει μέσα στους αιώνες.

Οι αιώνες κάπως σαν να έχουν στραμπουλήξει τα άκρα τους και ο ένας εισέρχεται στον άλλο με τον πιο άναρχο και συνάμα δομημένο τρόπο. Από την κλασική Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. και τον Παρθενώνα, γυρνάς μερικές μοίρες το σαρκίο σου και αντικρίζεις τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως του 20ου αι. μ.Χ.

Και από τις πολυκατοικίες μαμούθ της αντιπαροχής, ξεπηδούν τα στολίδια της από την Τριλογία του 19ου αι. μ.Χ. για να συναντήσεις λίγο παρακάτω το Μουσείο της Πόλης στην Κλαυθμώνος του 20αι. μ.Χ.

Και εκεί λίγο παραπέρα και το Βυζάντιο με την Καπνικαρέα, στο πιο συναρπαστικό τρενάκι του χρόνου στον πλανήτη.

Και η μπογιά της είναι μία. Η γραφή της είναι μία. Η ποτισμένη από την ελληνική αλφάβητο ζωή της.

Τα άλφα της και τα ωμέγα της είναι τα ίδια από τον Περικλή μέχρι τον Ζάππα και την αγκαλιάζουν χωρίς να την πνίγουν.

Η Αθήνα είναι αμφίβια, δίποδη, πεζοπόρος, πολυπρόσωπη και αριθμού πληθυντικού.

Αἱ Ἀθῆναι

Περπατιέται, σου ψιθυρίζει, σε νανουρίζει και πώς αλλιώς; Θεραπεύει.

Γιατί όταν όλα καταρρέουν, όταν όλα συλλήβδην καταλύονται και εις μάτην τη μάχη την ιερή δίνεις στη ζωή, να προστρέχεις στον Ιερό Βράχο και να δανείζεσαι από τη Δύναμιν.

Αφού αυτός στέκει και αντέχει, δεν έχεις το δικαίωμα βήμα εσύ να κάνεις πίσω.

Η Αθήνα πάντα θα σε προσμένει.

Η Αθήνα πάντα θα σε προστατεύει.

Γιατί είναι Μάνα.

Όλων. 

 

Εν Ἀθήναις, 25/3/2024 

Ευτυχία Φράγκου

 

 

 

 

 

———————————–

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ

Η Βασιλική Σπύρου γεννήθηκε το 1980. Ζει στο κέντρο της Αθήνας όπου εκεί δημιουργεί. Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον με αστείρευτη αγάπη και ώθηση για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Από το 1997 έως το 2000 στην Αθήνα σπουδάζει Γραφικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ηλεκτρονική Σχεδίαση Εντύπου στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια και Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ πλάι σε σημαντικούς γραφίστες.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών της στην γραφιστική, έχει την τύχη να γίνει μέντοράς της ο διακεκριμένος ζωγράφος Βαγγέλης Γκόκας αναγνωρίζοντας το ταλέντο της στο σχέδιο. Ο ίδιος την βοηθά με πατρική αγάπη να προετοιμαστεί για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και εισάγεται με επιτυχία την πρώτη χρονιά που θα δώσει εξετάσεις. Στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συναντά ως καθηγητές τους καλλιτέχνες Γιώργο Διβάρη και Μάκη Θεοφυλακτόπουλο (1939-2023), λαμβάνει σημαντικές γνώσεις στη χαρακτική από τον Ξενή Σαχίνη και στα ψηφιακά μέσα από τον Μπάμπη Βενετόπουλο. Ως την αποφοίτησή της το 2011 και για πέντε χρόνια θα βρίσκεται πλάι στον αγαπημένο της καθηγητή, τον σκηνοθέτη και εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη (1944-2021) ο οποίος θα την εμπνεύσει να ασχοληθεί και με άλλα πεδία της εικαστικής τέχνης όπως η performance, είδος τέχνης με το οποίο θα παρουσιάσει την πτυχιακή της εργασία. Αποφοιτά από την Σχολή Καλών Τεχνών με «Άριστα».

Έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Κίνα, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Νέα Υόρκη. Πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Ελλάδα). Έχει λάβει διακρίσεις και επαίνους για το έργο της. Παράλληλα με την εικαστική τέχνη που δεν σταματά να εξελίσσει σε βάθος μελετώντας και δημιουργώντας σε ευρύ φάσμα, εικονογραφεί, αρθρογραφεί και δημοσιεύει κείμενά της σε εφημερίδες και sites. Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στην κρητική δισκογραφία.

Διδάσκει εικαστικές τέχνες στο Κολλέγιο Αθηνών. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και νήσων, του Συλλόγου Φίλων Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης και άλλων πολιτισμικών φορέων. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://www.vassilikispyrou.com/

 

 

Y.Γ. Σας περιμένουμε όλους. Για τα παιδιά που θα ωφεληθούν με υποτροφία από τα έσοδα. Για την σπουδαία εικαστικό και ζωγράφο μας Βασιλική Σπύρου. Γιατί το Βρυσάκι είναι οάση πολιτισμού και εκεί οι ομογάλακτοι με το που πατάμε το πόδι μας, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα. Γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να κοιταχτούμε στα μάτια, να μιλήσουμε για τέχνη, να μυηθούμε στην τέχνη της Βασιλικής, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί στο ωραιότερο μέρος του κόσμου. Κάτω από τον Ιερό Βράχο. 

 




 

Related Posts