safe water sports
Απο την

Safe Water Sports: Η στήριξη ολοένα μεγαλώνει…

Και υπάρχουν μερικές οργανώσεις, μερικοί φορείς, μερικοί άνθρωποι στην Ελλάδα που σε κάνουν να ψηλώνεις, να βεβαιώνεσαι πως υπάρχει ελπίδα, πως υπάρχει ένα όραμα…

Και αυτό νιώθεις με το Safe Water Sports. Άνθρωποι παθιασμένοι που κοιμούνται και ξυπνάνε με ένα όραμα, αυτό της ασφάλειας σε θάλασσες και πισίνες. Ενορχηστρωτής, ακοίμητος φρουρός ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, (η υπέροχη γυναίκα του η Ελευθερία), ο πιο σπάνιος δάσκαλος που έχω γνωρίσει ο Λουκάς Ζάχος, η Βάνια Πέππα, η Κασταλία Σαμοΐλη και τόσοι πολλοί άλλοι που σου μεταδίδουν μ’ένα βλέμμα αυτό το σαρωτικό τους πάθος.

Και είναι τεράστια χαρά μου που έγινα κομμάτι αυτής της αγκαλιάς, που είμαι εκεί, που συνεργαστήκαμε μαζί τους και στη φετινή καμπάνια που θα είναι στους δέκτες μας σε λίγο καιρό… 

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για τους εκατοντάδες υποστηρικτές, φίλους αλλά και τους συντελεστές του Safe Water Sports εξελίχθηκε το δείπνο που διοργάνωσε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Safe Water Sports στο Ecali Club την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017.

Οι Ολυμπιονίκες – πρεσβευτές του Safe Water Sports, οι εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, φορέων και κοινωφελών ιδρυμάτων αλλά και οι συντελεστές με επικεφαλής τον ιδρυτή του Safe Water Sports κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους και έστειλαν το βασικό μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για ασφαλή θαλάσσια σπορ σε όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση, με πλήρη στατιστικά στοιχεία:

-Πρώτον, για την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε στην Ελλάδα για να καλύψουμε τα κενά στον τομέα της ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ.

-Δεύτερον, για τις δράσεις – εντός και εκτός συνόρων – του Safe Water Sports για να τηρούνται οι κανόνες που παγκοσμίως ισχύουν, ώστε τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας να απολαμβάνουν τις ελληνικές ακτές και τον ελληνικό ήλιο με ασφάλεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Οι Ολυμπιονίκες πρεσβευτές του Safe Water Sports:

Νίκος Κακλαμανάκης – Windsurfing, Χρυσός Ολυμπιονίκης
Σπύρος Γιαννιώτης: Αργυρός Ολυμπιονίκης κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης
Σοφία Παπαδοπούλου – Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας
Αγγελική Καραπατάκη – Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης
Νικόλας Πλυτάς – Πρωταθλητής θαλασσίου σκι
 

Οι υπέροχοι αθλητές-πρεσβευτές του Safe Water Sports: Νικόλας Πλυτάς, Σοφία Παπαδοπούλου, Νίκος Κακλαμανάκης, Αγγελική Καραπατάκη, Σπύρος Γιαννιώτης

Αλλά και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκπρόσωποι, επιχειρήσεων, τραπεζών, φορέων και κοινωφελών ιδρυμάτων υποστηρικτές του μη-κερδοσκοπικού σωματείου.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του μη-κερδοσκοπικού σωματείου και συγκεκριμένα στην δράση του για την ανάπτυξη και προώθηση του ιδιωτικού πρωτοκόλλου “certified safety” για την πιστοποίηση της ασφάλειας των watersports centers στην χώρα μας.

Ποιο είναι όμως το Safe Water Sports;

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους:

·       την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων

·       την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας

·       την εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

Οι σημαντικότερες δράσεις του Safe Water Sports:

1.     Το Safe Water Sports, ανέπτυξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site – https://safewatersports.gr/) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για:

ü  ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα

ü  Τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

ü  Όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας

ü  τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη την χώρα με στοιχεία επικοινωνίας

ü  Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν

ü  Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή

ü  Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα

ü  Τον καιρό σε κάθε περιοχή που γίνονται θαλάσσια σπορ

ü  Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.

2.     Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας, και το Υπ. παιδείας, υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης – ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Η εκπαίδευση αυτή, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, αφορά τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων και πραγματοποιείται την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο του σχολικού έτους σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

3.     Σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίηση TÜV AUSTRIA HELLAS, δημιουργήσανε από κοινού ένα Ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια.

Ο στόχος του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου είναι να αποτελέσει το πρώτο και πλέον εξειδικευμένο «Ελληνικό Ιδιωτικό Σχήμα Ελέγχου Συμμόρφωσης» για τη Σήμανση και την Προβολή των εγκεκριμένων και συμμορφούμενων με τις σχετικές απαιτήσεις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ

Το πρότυπο αυτό (κάτι σαν το ISO) αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, η εφαρμογή του οποίου στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ, ξεκίνησε στις αρχές του 2017, η δε επιτυχία του θα καταστήσει την χώρα μας παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

4.     Το Safe Water Το Safe Water Sports έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, ένα Ολοκληρωμένο πανελλαδικό Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων που αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στην θάλασσα.

Μέσω του συστήματος αυτού, που σήμερα λειτουργεί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας καθώς και στην κεντρική υπηρεσία (Υπουργείο),  οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον, όλες τις άδειες και τις επιθεωρήσεις που γίνονται,  παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, εντοπίζουν τα ενδεχόμενα κενά σε ελέγχους, και όλα αυτά άμεσα, με πλήρη διαφάνεια, και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε επικοινωνία ή έγγραφο μεταξύ Κεντρικής  Υπηρεσίας και των λιμενικών αρχών.

Ακολούθησε το SWS στα κοινωνικά δίκτυα:

facebook image  instagram-photo  twitter-pic

Και φυσικά «κατέβασε» την εφαρμογή:

app-store

google-play

 

 

 

Related Posts