tube-ad-london-rude
Απο την

Ευγένεια και άλλα δαιμόνια…

tube-ad-london-rude

«Η μαμά μου δουλεύει στο μετρό. Χτες το βράδυ κάποιος της φώναξε ξανά. Νόμιζα ότι έκλαιγε αλλά μου είπε ότι απλά κάτι είχε το μάτι της. «Το προσωπικό μας είναι εδώ για να σας συμβουλεύει με ένα ευγενικό και βοηθητικό τρόπο. Ο προπηλακισμός, η βωμολοχία και οι ύβρεις είναι προσβλητικές και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και το TFL (Transport for London) θα ασκεί δίωξη στους παραβάτες. Γι’ αυτό αναλογιστείτε τις επιπτώσεις…»

————————————————

Χτες περπατώντας στους υπόγειους διαδρόμους του μετρό, αντίκρυσα αυτή την ευφυή ανάρτηση (στο πλαίσιο της καμπάνιας του TFL, του φορέα που είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές στο Λονδίνο).

Σίγουρα αυτή η καμπάνια δεν προέκυψε τυχαία.

Σίγουρα κάποιοι, λίγοι ή περισσότεροι, επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν παρεκτραπεί εξυβρίζοντας υπαλλήλους  και όχι μόνο.

Σε έναν κόσμο που όλα κινούνται με ταχύτητες ανεξέλεγκτες, που όλοι βιάζονται, αγωνιούν και αγωνίζονται ταυτόχρονα, σε έναν κόσμο που δεν έχει χρόνο για φιοριτούρες και λοιπά ευφυολογήματα, οι τρόποι καλοί συμπεριφοράς φαντάζουν για πολλούς σαν περιτή σπατάλη, σαν ακόμα μία κοινωνική καταπίεση, σαν ένα ακόμα κοινωνικό «comme il faut», για ένα σύνολο που δεν ξέρει ή δεν έμαθε ποτέ να φέρεται με το μέτρο του πολιτικώς ορθού.

Γιατί υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που κουβαλάει μια πίκρα, έναν ολοκληρωτικό θυμό, μια πρωτοφανή έλλειψη παιδείας που οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα όχι προς πάσα κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς επιλεκτικά, μόνο προς την κατεύθυνση, (προς τους ανθρωπους δηλαδή)- από τους οποίους δε θα υποστεί κυρώσεις…

Και συνειδητοποιώ πόσο η ανωνυμία σε αποκτηνώνει ή πιο σωστά σε απογυμνώνει.

Πώς γίνεται ο ίδιος άνθρωπος που είναι τύπος και υπογραμμός στο γραφείο του (αν είναι), να παραφέρεται και να εξευτελίζει υπαλλήλους λιγότερο ή περισσότερο ικανούς.

Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, για να περιγράψουν την αναποτελεσματικότητα διαφόρων φορέων. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

Λίγοι όμως βλέπουν και την άλλη πλευρά.

Το να είσαι ευγενής είναι ανεξάρτητο από το αν έχεις δίκιο.

Το να είσαι ευγενής είναι ανεξάρτητο από το ποιος είσαι και τι ιδιότητα έχεις.

Το να είσαι ευγενής είναι ανεξάρτητο με το αν η αγένεια σου θα έχει ή όχι επιπτώσεις.

Το να είσαι ευγενής είναι ανεξάρτητο μέγεθος από την ανικανότητα ή μη του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.

Οι Γάλλοι λένε «Noblesse oblige» (Η ευγένεια υποχρεώνει). Η ευγένεια υποχρεώνει, ενθαρρύνει, αποδίδει, διευκολύνει, αναγνωρίζει και επιτυγχάνει.

Η ευγένεια δεν είναι πανωφόρι που το βάζεις και το βγάζεις ανάλογα με τις διαθέσεις σου.

Είναι κυρίως ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στους κατώτερους στην ιεραρχία, σε αυτούς από τους οποίους δεν εξαρτάσαι και από τους οποίους δεν έχεις να αποκομίσεις κάτι με τους όρους της ανταποδοτικότητας. 

Η ευγένεια είναι αγωγή. Η ευγένεια είναι παιδεία. Και μαθαίνεται. Είναι έξη. 

Είναι ο τρόπος που κοιτάς. Ο τρόπος που απαντάς. Είναι ο τρόπος που απευθύνεσαι. Ο τρόπος που τείνεις το χέρι σου. Το χαμόγελό σου. Η επιείκεια σου είναι μέτρο πολιτισμού και ευφυΐας.

Η ευγένεια είναι στάση ζωής. Προς όλους. Προς τους φίλους. Τους οικείους. Τους συναδέλφους. Τους αγνώστους. 

Δεν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος από αυτόν της δηκτικότητας, των αφορισμών, της ξεδιαντροπιάς. Ο άλλος δρόμος επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και κυρίως μια εσωτερική, ατόφια επιείκεια.

Ευγένεια είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις αυτό τον κόσμο και κυρίως τους άλλους. Τους συνανθρώπους μας.

Το ίδιο πράγμα μπορείς να το πεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Φρόντισε να το πεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα ήθελες να το πουν σε σένα.

Φρόντισε να μην είσαι εσύ υπαίτιος την επόμενη φορά που ένα παιδί θα ρωτήσει τη μαμά του «Γιατί μαμά κλαις;»

Με αγάπη,

E

 

Μου είναι αδύνατο να υποφέρω μια γυμνή λάμπα, όπως μια αγενή παρατήρηση ή μια βίαιη πράξη- (Λεωοφορείο ο πόθος- Tennessee Williams)

 

Ανακάλυψε τον κόσμο του We Are What We Do! 

Ακολούθησέ μας στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter!

Related Posts