Making Monday easy
Απο την

Ομορφαίνοντας την πιο δύσκολη μέρα: Δευτέρα ακούς;

Δεν τις αγαπούσα ποτέ, τις Δευτέρες. Ερχόντουσαν όπως λέει και το όνομα τους δεύτερες στην καρδιά μου.

Από την Κυριακή με κατέκλυζε ένα αίσθημα μελαγχολίας.

Λένε ότι με τα χρόνια τα πάντα συνηθίζονται αλλά εγώ δεν τις συνήθισα ποτέ. Έμαθα όμως να την καλοπιάνω τη Δευτέρα, να βλέπω μια καινούρια αρχή, την προοπτική της καινούριας εβδομάδας, την ελπίδα ότι κάτι πολύ όμορφο μπορεί μόλις να ξεκίνησε… Διαπίστωσα μεγαλώνοντας, ότι όλα είναι παιχνίδια του μυαλού, πως όλα είναι o τρόπος που «στέκεσαι» απέναντι σε κάτι που το θεωρείς εξ ορισμού αρνητικό …

Συνειδητοποίησα ότι οι συμβουλές της μαμάς, είναι όντως η μεγαλύτερη προίκα, η παρακαταθήκη, το μοτίβο που έχει διαποτίσει το μυαλό και την ψυχή σου και πως μεγαλώνοντας κάνεις αυτά ακριβώς που έμαθες κοντά της…

monday3

Οι τρόποι να ομορφαίνεις τα πρωινά της Δευτέρας:

-Να ξυπνάς νωρίτερα, να δίνεις στον εαυτό σου το χρόνο να ετοιμαστεί χωρίς να τον πιέσεις. Τα τελευταία χρόνια έχω διαπιστώσει τη χαρά του να χάνω λίγο από τον πρωινό ύπνο και να προσφέρω αυτό το χρόνο στον εαυτό μου. Ενώ έχω καταλήξει στο ότι χρειάζομαι περίπου 90 λεπτά πριν φύγω από το σπίτι.

-Ετοίμασε τον καφέ. Από το βράδυ έχω βάλει τον καφέ και το νερό οπότε το πρωί απλά πατάω το κουμπί! Έχω μια καφετιέρα που κάνει τον καλύτερο γαλλικό καφέ όλων των εποχών (είναι εκατό χρονών αλλά όποτε έχω προσπαθήσει να την αντικαταστήσω γυρνάω πάντα σε αυτήν). (Ο γαλλικός καφές είναι συνήθεια και της μαμάς Νο1)

monday2

-Αέρισε το σπίτι (συνήθεια της μαμάς Νο2): Αφού πατήσω το κουμπί της καφετιέρας ανοίγω όλα τα παράθυρα και ξαναγυρνάω για δέκα ακόμα λεπτά στο κρεβάτι. Είναι συγκλονιστικό πόσο μιμούμαι, αντιγράφω και επαναλαμβάνω τα μοτίβα με τα οποία μεγάλωσα. Η μαμά μου έχει μια εμμονή: Να αερίζει το σπίτι. Και όταν φεύγαμε για σχολεία και δουλειές, έκλεινε παντζούρια και άφηνε τα παράθυρα ανοιχτά.

Με το που μπαίνει σε ένα χώρο ξέρει πόσο συχνά αερίζεται. Έχει μια ολόκληρη θεωρία που τη διανθίζει πάντα με τις κατάλληλες δόσεις επιστημοσύνης:

«Σπίτι που δεν αερίζεται, δεν είναι καθαρό σπίτι». «Στα σπίτια που δεν αερίζονται, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο συχνά.» «Το σπίτι ζεσταίνεται καλύτερα όταν το αερίζεις». «Κοιμάσαι καλύτερα όταν έχεις αερίσει τα παπλώματα». «Κάποτε τα παράθυρα «έμπαζαν» απο παντού. Τώρα που είναι όλα αεροστεγή, τα περισσότερα σπίτια μυρίζουν ακόμα περισσότερο».

Και έτσι με ξυπνούσε πάντα. Ανοίγοντας παράθυρα και παντζούρια. Και με ένα μαγικό τρόπο, επαναλαμβάνω το δικό της τελετουργικό. Είναι συγκλονιστικό πως τα βιώματα, τα ερεθίσματα, ο τρόπος που μεγάλωσες μπολιάζει μέσα σου και έρχεται η στιγμή που επαναλαμβάνεις ακριβώς αυτό που έχεις ζήσει.

-Άνοιξε το ραδιόφωνο, βάλε μουσική! (Μην ανοίξεις τηλεόραση. Τα περισσότερα πρωινά προγράμματα ακόμα και εδώ (υπάρχουν πάντα οι φωτεινές εξαιρέσεις!) περιλαμβάνουν απλά βλακείες πολλαπλασιασμένες με άλλες τόσες βλακείες και σαχλαμάρες στο τετράγωνο που απλά θα κουράσουν το μυαλό σου με πληροφορίες χωρίς την παραμικρή σημαντικότητα.)

-Κάνε ντους (συνήθεια της μαμάς Νο3). Εγώ δεν μπορώ να ξυπνήσω και δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι αν δεν κάνω ντους το πρωί. Με τονώνει, με ξυπνάει, μου φτιάχνει τη διάθεση. (χρόνος 15′)

-Ετοίμασε πρωινό (συνήθεια της μαμάς Νο4). Το δικό μου αγαπημένο είναι γιαούρτι με φρούτα και μέλι, ή ψωμί με μέλι… (Το μέλι είναι η super δικιά μου τροφή!). Δεν το παραλείπω ποτέ, δεν μπορώ να λειτουργήσω αν δεν έχω φάει. Τους τελευταίους 3 μήνες βράζω νερό, στίβω δύο λεμόνια και πίνω νερό με λεμόνι (άλλη μια συνήθεια της μαμάς, που την εκτίμησα μεγαλώνοντας!). (χρόνος 15′)

-Σύμμαζεψε το σπίτι (top συνήθεια της μαμάς νο5). Δεν θέλω πάνω από 15 λεπτά για να στρώσω το κρεβάτι, να πλύνω τα πιάτα του πρωινού και να αφήσω το σπίτι όπως θα ήθελα να το βρω το βράδυ. Άλλωστε όπως λέει η μαμά η εικόνα ενός σπιτιού είναι και η εικόνα της ψυχής… (χρόνος 15-20′)

-Ντύσου, ετοιμάσου, γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ναι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να απλώσεις τις κρέμες σου, να βαφτείς ελαφρά, να φτιάξεις τα μαλλιά σου, να φορέσεις τα ρούχα που σου αρέσουν χωρίς άγχος, γκρίνια, αγωνία και χωρίς να μονολογείς «έχω πάλι αργήσει»…Να έχεις την εικόνα και να δίνεις την εντύπωση που θέλεις εσύ να έχουν οι άλλοι για σένα! (χρόνος 15′)

coco chanel quote

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια γυναίκα βγαίνει από το σπίτι χωρίς να περιποιηθεί λίγο τον εαυτο της, ακόμα και για λόγους ευγένειας. Και τότε, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να είναι η μέρα που έχει ραντεβού με το ίδιο της το πεπρωμένο. Και αξίζει να είναι όσο πιο όμορφη γίνεται… όταν θα συναντά το πεπρωμένο της!»- Coco Chanel

-Απολαμβάνω τον καφέ μου στην αγαπημένη μου γωνιά του σπιτιού. Διαβάζω τα αγαπημένα μου sites, κάνοντας έτσι ένα γύρω στον κόσμο για να ενημερωθώ στα γρήγορα για το τι έχει συμβεί, ενώ ελέγχω mails και κοινωνικά δίκτυα. (Συνήθεια της μαμάς  Νο6, απλά η μαμά στα χρόνια εκείνα, διάβαζε τα πρωινά τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Διάβαζε κάθε μα κάθε άρθρο, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας) (χρόνος 15′)

favorite-spot-home

Η πιο αγαπημένη μου γωνιά στο σπίτι. Οι φίλοι, τα διαβάσματα, τα φαγητά, τα όνειρα, οι σκέψεις και φυσικά όλα τα πρωινά, σε αυτές τις μαξιλάρες…

-Κάνε 15-20 λεπτά stretching, τρέξιμο, λίγα βαράκια. Η τελευταία συνήθεια που προσπαθώ να εντάξω. Ακόμα και αν το τρέξιμο δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο, παραδέχομαι πως η ενεργητικότητα που νιώθεις δεν συγκρίνεται με καμία άλλη αίσθηση …

-Ετοίμασε το ταπεράκι και την τσάντα σου, βάλε δυο σταγόνες από την κολώνια σου, ρίξε ένα χαμόγελο στον καθρέφτη και σκέψου πόσους πολλούς λόγους έχεις για να χαμογελάς, και πόσες ευλογίες απολαμβάνεις που τις θεωρείς δεδομένες… Είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο.

-Από το δρόμο παίρνω τη μαμά να της πω πάντα μία καλημέρα… (γιατί αν δεν πάρω εγώ ξέρω πως θα με προλάβει εκείνη!). Στο τηλέφωνο είναι δεδομένο πως θα μου δώσει τουλάχιστον μια συμβουλή και εγώ πάντα της λέω: «Μου το έχεις πει μανούλα…»: «Λέω εκατό συμβουλές, για να μείνει τουλάχιστον η μία»… (Μην ανησυχείς μαμά, έχουν μείνει όλες…)

Όσο για σένα, φρόντισε να λάμψεις ΚΑΙ σήμερα.

Να σκέφτεσαι το καλό όσο πιο πολύ μπορείς.

 

monday

«Αν κάνεις καλές σκέψεις, αυτές θα λάμπουν και θα εκπέμπονται μέσα από το πρόσωπό σου ακριβώςόπως οι ηλιαχτίδες και πάντα θα δείχνεις όμορφη.» Roald Dahl

Καλή μας εβδομάδα..

Ε

 

Related Posts