Απο την

Η έκθεση στο V&A για τον Balenciaga: Shaping Fashion

Ήταν πάντα στην κορυφή της λίστας με τους  πιο αγαπημένους μου σχεδιαστές. Οι όγκοι, η πρωτοπορία, τα ευρηματικά πατρόν, η τεχνοτροπία η απαράμμιλη κλάση των σχεδίων του και φυσικά τα αξεσουάρ του που είχαν πάντα το ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή. Ο λόγος για τον ένα και αξεπέραστο, Cristobal Balenciaga.

Στο Victoria and Albert museum του Λονδίνου αξίζει να επισκεφτείς μία από τις πιο ολοκληρωμένες και σημαντικές εκθέσεις για τον Cristobal Balenciaga (1895-1972), τον Ισπανό σχεδιαστή που άλλαξε κυριολεκτικά την πορεία όσο και τη φυσιογνωμία της ίδιας της μόδας.

-H υπεύθυνη Cassie-Davies-Strodder και η ομάδα του V&A αφιέρωσαν 18 μήνες για να αποκωδικοποιήσουν το φαινόμενο Balenciaga. Στοιχείο κλειδί: Στη ζωή του έδωσε μόνο μία συνέντευξη ενώ όπως εξηγεί η ίδια:

“Τα πρώτα 10 χρόνια κρατούσε τον Τύπο μακριά από την πρώτη επίδειξη της κάθε συλλογής του. Μετά από ένα μήνα και μόνο επέτρεπε η συλλογή να πάρει το δρόμο της δημοσιότητας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτοκτονικό αλλά είχε τρομερή αυτοπεποίθηση.»

-Είναι ευφυώς χωρισμένη σε 3 τομείς, που ονομάζονται Front Of House, Workrooms και Balenciaga’s Legacy

-Το πρώτο επίπεδο είναι αφιερωμένο στην απαράμμιλη τέχνη του, ενώ τα x-ray του Nick Veesley, μυούν το κοινό στην σπάνια τεχνική του, που περιλαμβάνει την άψογη χρήση των υφασμάτων και του βάρους τους, τη χρήση κορσέδων για τη δημιουργία όγκων, την πρωτοπορία του στο loose αλλά feminine fit αλλά και την εμμονή του Balenciaga στη λεπτομέρεια.

   Με τη βοήθεια των φοιτητών από το London College of Fashion, παρουσιάζονται animations που αποδομούν ουσιαστικά τα σχέδια και τα πατρόν του ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ευφυΐας και της τεχνοτροπίας του. Για το κοινό έχει δημιουργηθεί μια αντιγραφή της iconic κάπας-φούστας για να τη δοκιμάσεις και εσύ!

Το τελευταίο επίπεδο είναι αφιερωμένο, στους νεότερους σχεδιαστές που επηρεάστηκαν απο τον ίδιο.  Γιατί αυτή είναι η τεράστια προίκα που άφησε, κατορθώνοντας αυτό που λέει και το όνομα της έκθεσης (Shaping Fashion). Να διαμορφώσει ουσιαστικά την ιστορία, την πορεία και την εξέλιξη της μόδας.

30 σχεδιαστές μεταξύ των οποίων Azzedine Alaïa, Oscar de la Renta, Comme des Garçons, Simone Rocha, JW Anderson, Celine, Iris Van Herpen, Erdem, Molly Goddard, Rick Owens, Vetements, Corrie Nielsen και φυσικά σχέδια του Nicholas Ghesquiere‘s για την Balenciaga αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το φαινόμενο Balenciaga δημιούργησε κυριολεκτικά τη δική του σχολή στο χώρο της μόδας. 

Πληροφορίες: 

Μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2018 στο V&A

Διεύθυνση: Cromwell Rd, Knightsbridge, London SW7 2RL

Καθημερινά: 10.00 – 17.30

Παρασκευή: 10.00 – 21.30

Last entry 20.15

Γενική είσοδος: £12.00

—————————————————————————————————————————

Μια έκθεση που δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της μόδας. Μία έκθεση- μάθημα για το πως πρέπει να γίνεται η σωστή επιμέλεια ενός τέτοιου δύσκολου εγχειρήματος, μία έκθεση- ύμνος σε ένα ατόφιο ταλέντο, σε μια ιδιοφυΐα της μόδας. 

Με αγάπη

Ε

Δες περισσότερες φωτογρραφίες στην γκάλερι που ακολουθεί:

 

Related Posts