Απο την

Ο ατελείωτος δρόμος της γνώσης και το διαδίκτυο

Είσαι (και εσύ) στο διαδίκτυο.

Και έχεις πρόσβαση σε όλο αυτόν τον τεράστιο, τον αχανή χώρο της γνώσης που προσπαθείς να γνωρίσεις. Και αναρωτιέσαι και εσύ όπως και εγώ ίσως, πόσους ζωγράφους θέλεις να γνωρίσεις μέσα από τα χρώματά τους, πόσες ταινίες σε περιμένουν που δεν έχεις δει, με πόσες μεγάλες προσωπικότητες θέλεις να αναμετρηθείς, με πόσες πένες θέλεις να συναντηθείς. Με πόσους τεράστιους ηγέτες, φιλοσόφους, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες θέλεις να ανταμωθείς. Και κάθε μέρα είναι μια ευκαρία. Μια ευκαιρία, αυτά τα 5, 10, 15, 45 ή 90 λεπτά που θα περάσεις στο διαδίκτυο να αποφασίσεις με ποιους θα πορευτείς.

Σε αυτή την εποχή που οι ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων χαρίζουν πιο πολλά κλικ από τις χαμένες ζωές, σε μια τέτοια εποχή, οι επιλογές σου καθορίζουν τις εξελίξεις.

Αν τα sites, τα περιοδικά, τα βιβλία οι εκπομπές που διαβάζεις και βλέπεις είναι μόνο κίτρινα, δίνεις λόγο στους επιχειρηματίες να επενδύουν μόνο σε αυτά.

Οι άνθρωποι που έχουν δημόσιο λόγο φέρουν ευθύνη. Τεράστια. Και θα λογοδοτήσουμε όλοι.

Ίσως μόνο στον εαυτό μας. Αλλά θα λογοδοτήσουμε.

Όταν ξεκίνησα αυτή την πορεία, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως δεν φιλοξενήσω, δεν θα ασχοληθώ, δεν θα καλύψω, δεν θα αναμεταδώσω, δεν θα δώσω ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό/ διαδικτυακό/ φιλμικό χώρο και χρόνο σε τίποτα που να θίγει τη νοημοσύνη, την αισθητική, την προσωπικότητα και τις αξίες μου.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Αλλά δεν είμαστε τίποτα άλλο. Είμαστε οι σταθερά επαναλμβανόμενες επιλογές μας.

-Διάβαζε έστω 5-15′ την ημέρα για κάποιον, για κάτι που μπορεί να σου ανοίξει μια πόρτα, ένα παράθυρο σε αυτόν τον υπέροχο πραγματικό έξω κόσμο. Επίλεξε το βιβλίο ενός μεγάλου συγγραφέα, διάβασε έστω και ένα μικρό απόσπασμα για τη ζωή ενός ανθρώπου που πήγε αυτόν τον πλανήτη ένα βήμα παραπέρα. Για την ιστορία αυτού του τόπου που σε γέννησε. Για τις ιστορίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η επαφή με τη γνώση είναι εθιστική. Και πλέον με το διαδίκτυο η γνώση δεν είναι μόνο ένα ελιτίστικο ή ένα απρόσιτο αγαθό. Μας ανήκει και είναι προσβάσιμη από όλους.

Μην ασχολείσαι μόνο με τη χειρότερη κίτρινη εμετικά ζωώωδη εκδοχή των ανθρώπων επειδή αισθάνεσαι ανώτερος αυτών. Κολύμπα στα βαθιά.. Ναι είναι τεράστια η θάλασσα αλλά δεν θα βουλιάξεις. 

ΥΓ. Ακούω συχνά να λένε κάποιοι, το παιδί μου δεν διαβάζει. Δυστυχώς, δεν γίνεται εσύ να έχεις ανοιχτή την τηλεόραση όλη μέρα, να παρακουλουθείς ανύπαρκτες εκπομπές, με ανύπαρκτη θεματολόγια με ανύπαρκτους ανθρώπους που να ασχολούνται με μία ανύπαρκτη show business και να περιμένεις το παιδί σου να συναντηθεί με τον Λουντέμη. Και αν γίνει, θα είναι μόνο από θαύμα.

Μεγαλώσα σε ένα σπίτι που όλοι διαβάζανε. Πάντα. Το παράδειγμά σου μετράει. Όχι τα κούφια λόγια σου που κάνουν μονότονο αντίλαλο και λένε «Άνοιξε κανένα βιβλίο»…

Είμαστε οι επιλογές μας. Είμαστε ότι βλέπουμε. Ότι ακούμε. Ότι δαιβάζουμε. Ότι βάζουμε στο σπίτι μας και στην καρδιά μας.

Με αγάπη

Ε

Related Posts